Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja i Marko Miljković Mare uhapšeni su juče kao vođe organizovane kriminalne grupe, kojoj se na teret stavlja najmanje deset ubistava, iznude, reket, trgovina narkoticima...

Ukupno 17 ljudi završilo je u prostorijama Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) gde im je posle saslušanja određeno zadržavanje do 48 sati.

Policija je zaplenila veliki broj vozila, koja je koristila ova mafijaška ekipa i u toku je njihovo veštačenje i detaljan pregled kako bi se pronašli tragovi i materijalni dokazi o sakaćenju i brutalnom mučenju otetih ljudi. Navodno, noć pre hapšenja deo automobila koji bi mogli da budu ključni u rasvetljavanju nekih likvidacija prebacivan je na područje Rudnika gde je trebalo da budu spaljeni kako bi se uništili dokazi. Operativci SBPOK su ih u tome sprečili. Među njima je u tom delu Srbije "pao" i Belivuk.

Njegov najbliži saradnik Marko Miljković Mare u isto vreme uhapšen je u svojoj kući na Zvezdari, u Beogradu, a deo jakih policijskih snaga upao je i u jednu višespratnicu u Ulici Živka Davidovića, gde živi Belivuk sa suprugom.

Tokom pretresa stana policija je pronašla 60.000 evra i dokumentaciju koja se odnosi na vlasništvo nad nekim stanovima, pa se sumnja da je reč o iznudama.

Saslušanje svih privedenih trajalo je celu noć. Svima im je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati i prebačeni su u pritvor u Policijsku upravu Beograd.

Danas će biti nastavljeno ispitivanje, a tokom jučerašnjeg dana pretresani su brojni objekti na teritoriji Beograda, Pančeva i okolnih sela. U Banatskom Brestovcu je policija pronašla čak i improvizovano strelište, gde su pripadnici ove grupe, kako se sumnja, uvežbavali pucanje.

Pored Veljka Belivuka i Marka Miljkovića i ostalih juče su privedeni i Boris Karapandžić, inače momak bivše Čumetove supruge Ivane Tulović, zatim braća Marko i Miloš Budimir, Vladimir Grek, Aleksandar Aleksić, zvani Sale Struja, Milovan Tadić...

Prema operativnim podacima, ova ekipa se u narednom periodu spremala da likvidira nekoliko pripadnika pljačkaške ekipe "Pink Panteri". Neki od njih su im se oduprli i nisu hteli da plate reket. Prema nekim informacijama udar na "pantere" je planiran van Srbije i "debelo" plaćen.

Jedan od tih žrtava je i Ljubomir Ljepoja, "panter" koji je nestao pre nekoliko nedelja. Ista sudbina zadesila je i Zvezdinog navijača Zdravka Radojevića, inače bliskog prijatelja Marka Miljkovića Mareta.

Operativni podaci pokazuju da se bavio trgovinom kokaina. U jednom trenutku Belivuk i Miljković su hteli da mu daju "robu" kako bi za njih radio distribuciju. Navodno, Radojević je odbio da mu oni budu gazde pa im se čak žestoko suprotstavio. Tada je odlučeno da mora da nestane. Namamljen je u klopku pre nekoliko meseci u Kotežu, strpan u gepek vozila i od tada mu se gubi svaki trag.

Snejper na stadionu

Pretres objekata na stadionu Partizana koje je koristila ekipa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića trajao je nekoliko sati. Detaljnoj pretrazi restorana, teretane i kancelarija prisustvovao je i sam Belivuk. U jednom od "štekova" pronađeno je i oružje, a među njima i snajper. Oružje je odneto na veštačenje kako bi se utvrdilo da li je korišćeno u zločinu.

Policija istražuje kontakte Belivuka i Miljkovića sa državnim strukturama, pre svega sa rukovodiocima Ministarstva unutrašnjih poslova. Sumnja se da su bili na vezi sa bivšom državnom sekretarkom Dijanom Hrkalović, ali i nekadašnjim načelnikom SBPOK Goranom Papićem.

Navodno, Hrkalovićeva im je nekoliko puta pomagala da izbegnu sudske procese, a njena uloga u uklanjanju tragova prilikom ubistva karatiste Vlastimira Miloševića na šinama u Ulici carice Milice, tek se istražuje. Posebno jer je Belivuk od osumnjičenog da je direktni izvršilac, preko optužbi da je saučesnik, na kraju završio sa oslobađajućom presudom. Oslobođen je ikakve krivice. Kako on, tako i Miljković, inače Miloševićev kum.

Prema nezvaničnim saznanjima, najmanje tri ubistva počinjena u poslednje vreme vezuju se za ovu ekipu smrti. Reč je likvidaciji Ljubomira Markovića zvanog Kića, jednog od navijača Partizana za koga su Belivuk i Miljković posumnjali da pravi zasebnu grupu na Partizanovom jugu. Oktobra prošle godine na njihovoj meti se našao Aleksandar Šarac u "Ušću", a potom i Bojan Mirković u Belvilu.

KRILI SE IZA NAVIJAČA

Vršilac dužnosti načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala i zamenik načelnika Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić poručio je da su hapšenjima pokazali da u Srbiji nema zaštićenih i da se neće tolerisati nikakve organizovane kriminalne grupe: - Grupa koja je razbijena odgovorna je za seriju najmonstruoznijih zločina možda u poslednjih nekoliko desetina godina. Oni su se sve vreme krili iza navijačke grupe Partizana, ali to nisu bili nikakvi navijači, već kriminalci. Dokazaćemo ulogu svakog od njih pojedinačno.

Sredinom januara kao bomba je odjeknula vest da su Belivuk i Miljković bili gosti Radoja Zvicera, navodnog vođe "kavačkog klana" u njegovom rodnom selu, na pola puta između Tivta i Kotora. Crnogorska policija ih je uhapsila svu trojicu i posle informativnog razgovora pustila. Ubrzo je saopšteno da su sprečili njihovu likvidaciju.

Nekako u isto vreme, u Budvi je uhapšen Kraljevčanin Lazar Ilić, koji je bio u bekstvu i za kojim je Srbija raspisala poternicu pod sumnjom da je on taj koji je pucao Šarcu u glavu 17. oktobra prošle godine. Crnogorska policija ga je sada osumnjičila da je pripremao likvidaciju Marka Ljubiše zvanog Kan, bliskog saradnika barsko-budvanske kriminalne grupe i prijatelja Luke Bojovića. Interesantno je da operativni podaci govore da je ovaj mladi Kraljevčanin, osumnjičen za ubistvo i pokušaj egzekucije, vojnik Belivuka.

VIKENDICE

Među tridesetak pretresanih objekata su i tri vikendice u okolini Gornjeg Milanovca, koje su bile takozvani štekovi. Sumnja se da su u njima boravili čak i neki od kidnapovanih osoba koje su došle u sukob sa Veljinom ekipom.

Autor: Novosti.rs

#hapšenje

#klan

#velja nevolja

#veljko belivuk