Zaražen pas

Naučnici Veterinarskog fakulteta u Sarajevu su izneli važne podatke do kojih su došli tokom istraživanja o koronavirusu. Jedan od najnovijih podataka je da je u BiH otkriven slučaj jednostranog prenosa virusa sa čoveka na kućnog ljubimca.

Kako su istraživači naveli, reč je o psu i to je samo jedan u nizu slučajeva koji potvrđuju da se virus primarno prenosi sa čoveka na čoveka kapljično, aerosolom, bliskim kontaktom te da je očigledno moguć prenos i na životinju, a da je ovaj slučaj retka pojava.

Teufik Goletić, šef laboratorije za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja je pojasnio da je virus kod psa utvrđen PCR metodom.

- Reč je o nalazu koji nas svrstava uz zemlje poput Holadndije, SAD-a, Kine, Španije, Francuske, Nemačke i Belgije, jer i kod njih postoje izveštaji o infekciji kućnih ljubimaca i uglavnom je reč o njegovom prenosu sa čoveka. Prenos na životinju je moguć posebno ako je prostor koji danas ljudi dele s kućnim ljubimcima mali, a to su stanovi. Ukoliko imamo način interakcije sa životinjom poput grljenja, ljubljenja ili korištenja zajedničke posteljine, to može biti uzrok infekcije životinje. Ovde se radi o tzv. zooantroponozi odnosno prenosu sa čoveka na životinju, obrnut prenos još nije dokazan niti postoji indikacija da bi se takvo nešto moglo desiti - reka je Goletić, kako prenosi Klix.ba.

Dodao je da je veoma važno naglasiti da vlasnici kućnih ljubimaca ne trebaju brinuti te da nema nikakvog razloga da budu zabrinuti za zdravlje svojih najbližih ukoliko u domaćinstvu imaju psa ili mačku.

Autor: redportal.rs

#COVID-19

#koronavirus

#kucni ljubimci

#pas