Na policama Krajiške kuće naći će se više od 100 autohtonih proizvoda s područja Banjaluke i cele Krajine

U Trebinju su u petak počeli građevinski radovi na adaptaciji poslovnog prostora u samom centru grada, u Ulici Cara Lazara, koji će biti buduća Krajiška kuća, prepoznatljivi brend Banjaluke sa delicijama poljoprivrednih proizvođača s ovog podneblja.

- U Trebinju smo u dogovoru s gradom pokrenuli projekat Krajiška kuća. Očekujemo da završetak građevinskih radova omogući ulazak u objekat i njegovo opremanje za rad. Nadamo se da ćemo u toku marta ili aprila uspeti da završimo ove radove - potvrdio je za Nezavisne Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Grada Banjaluka, koji rukovodi ovim objektom.

Iako radovi zbog sveukupne situacije s pandemijom koronavirusa malo kasne, na proleće će Krajiška kuća najverovatnije primiti prve kupce iz Trebinja i okoline.

Prema ranijim najavama, Krajiškom kućom trebalo bi da gazduje Agrarni fond Trebinje, pri kojem deluje i Hercegovačka kuća. Očekuje se da će se, kada radovi budu okončani, na policama Krajiške kuće za početak naći više od 100 autohtonih proizvoda s područja Banjaluke i cele Krajine, ali će se asortiman vremenom povećavati, kako se radilo i kod Hercegovačke kuće.

- Ovo će poboljšati i celokupnu turističku ponudu grada. Gastronomska ponuda Trebinja možda je i najkvalitetnija u regionu, a Hercegovačka kuća je postala svojevrsni 'muzej hercegovačkih ukusa' - istakao je Marko Radić, direktor Turističke organizacije grada Trebinje.

Naglasio je da će Krajiška kuća svakako doprineti proširenju i obogatiti tu vrstu ponude, pogotovo proizvodima koji nisu tipični za Hercegovinu.

- S obzirom na Hercegovačku kuću u Banjaluci, mogu da kažem da je ovo jedan primer dobre prakse u saradnji 2 grada koji su našli uzajaman interes na dobrobit i građana i turista koji posećuju Banjaluku i Trebinje - kaže Radić.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvoljavala, mnogo se očekuje i od ovogodišnje turističke sezone, kada bi i Krajiška kuća i Hercegovačka kuća u prodaji trebalo da imaju izuzetne rezultate.

Draško Ilić istakao je da je plan Centra, ukoliko njihov plan rada za ovu godinu bude usvojen u Gradskoj upravi, da se pokrene i inicijativa za otvaranje objekata Krajiške kuće u Beogradu i Novom Sadu.

- Najbitnije je da kroz povećan broj prodajnih objekata povećavamo i proizvodnju i preradu unutar naših gazdinstava, a samim tim i njihovu veću zaradu, te zaposlimo što veći broj ljudi u poljoprivredi - istakao je Ilić.

Autor: Nemanja Vukojević / Vesna Duka / redportal.rs

#Hercegovina

#Krajiška kuća

#Trebinje

#banjalučke delicije

#gradnja

#otvaranje