Novi paket mera pomoći privredi i građanima

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donela je juče rešenje da je novi četvrti vladin paket pomoći privredi, vredan oko 163,4 miliona evra, u skladu sa zakonom, pišu Vijesti.

Prema podacima radi se o paketu koji je podeljen u 4 segmenta.

Prvi segment je podrška ranjivim kategorijama stanovništva u iznosu od 7 miliona evra, i to u prvom kvartalu. Taj segment odnosi se na jednokratnu pomoć od 100 evra za osobe koje su krajem prošle godine bile upisane u registar nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

- Za korisnike materijalnog obezbeđenja opredeljuje se jednokratna novčana nadoknada u iznosu od 50 evra po porodici sa jednim ili dva člana i 100 evra po porodici sa tri ili više članova. Za sve penzionere koji primaju penzije u Crnoj Gori, a čija je vrednost manja od iznosa minimalne zarade (222 evra) opredeljuje se 50 evra jednokratne novčane pomoći. Za korisnike prava na lične invalidnine preko Centara za socijalni rad opredeljuje se 50 evra jednokratne novčane pomoći - piše u dokumentu AZK.

Drugi segment četvrtog paketa pomoći je podrška privredi, kroz subvencionisanje zarada, odlaganje i reprogram plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, smanjenje cene zakupa prostorau državnom vlasništvu i odlaganje obaveze po istom osnovu, skraćenje roka povraćaja PDV-a, ali i novouvedene mere kao što su podrška novom zapošljavanju, jednokratna podrška privredi za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaci ju i povećanje limita ostvarenog prometa sa 18.000 na 30.000 eura kao uslova za obaveznu PDV registraciju.

Treći segment novog paketa pomoći su dodatne mere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Tu se podrazumeva mera umanjenja godišnje naknade za korišćenje morskog dobra, koja je vredna 3,5 miliona evra, subvencionisanje turoperatora u prvom kvartalu od 150.000 evra i nova mera turistički vaučeri za prosvetne i zdravstvene radnike i podrška izdavaocima privatnog smeštaja u iznosu od 5,5 miliona evra u prvom kvartalu.

Četvrti segment četvrtog paketa pomoći su dodatne mere podrške za poljoprivredu i ribarstvo. Tu spada program intervencija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, proizvod i ribarstva i akvakulture, što je u suštini nastavak mere koja je pokrenuta u drugom paketu mera. Radi se o davanju na nivou godine u iznosu od 1.724.000 evra. Vlada planira i podršku kupovini domaćih proizvoda, ali tu nije naveden iznos podrške.

Ovaj paket mera Vlada Crne Gore bi trebalo da usvoji na sednici u četvrtak.

Autor: redportal.rs

#Crna Gora

#Privreda

#Vlada

#koronavirs

#mere

#subvencije