Tradicija naselja kod Gradiške

Osim po stalnom povećanju broja mladih bračnih parova i dece, Vrbaška kod Gradiške jedinstveno je naselje u ovom kraju po velikom broju blizanaca, većinom muškaraca. Kažu da se u svakoj drugoj kući rađaju blizanci! 👶🏻👶🏻

Milenko Vranić, predsednik Kulturno-umetničkog društva Mirkovo kolo, kaže da u užem delu sela ima 7 parova s blizancima. U celom selu taj broj je višestruko veći. Podseća da to nije naročita novost nego svojevrsna tradicija u Vrbaški, jer među blizancima ima svih generacija, mada je ipak najviše mladih.

- Možemo se pohvaliti mladim bračnim parovima sa dvojkama rođenim u poslednjih 10-ak godina. To je naše veliko blago, koje se najbolje može videti na probama i nastupima našeg kulturno-umetničkog društva. U našem selu meštani su složni, vole i neguju društvene aktivnosti, folklor, igru, pesmu, zabavu - ispričao je Vranić za Srpska info.

DVA PUTA PO DVA

Vranićev sin Velibor, a potom i ćerka Bojana dobili su dvojke.

- To me je mnogo obradovalo, jer sam u 2 puta dobio četvoro unuka. Veoma sam srećan kada mi u posetu dođu sin i kćerka sa svojim porodicama i dovedu svoje dvojke, mada ne odvajam, po ljubavi, ni druge unuke - rekao nam je Vranić.

PREPOZNATLJIVOST

Ilija Grbić, predsednik Saveta Mesne zajednice Vrbaška, podseća da su se dvojke ovde i pre rađale, među starijim generacijama.

- To je neka naša prepoznatljivost, po tome smo drugačiji od svih sela u Potkozarju. Dok se druga sela gase, a broj dece drastično smanjuje, škole zatvaraju, kod nas se dvojke rađaju u svakoj drugoj kući. Šta tome doprinosi, voda, vazduh, hrana, geni… niko ne zna, mada svi nagađaju. Ali to i nije bitno, važno je da se rađaju zdrava deca i da selu ne preti bela kuga - rekao je za Srpska info Ilija Grbić.

GRADIŠKE TROJKE

Tradicija dvojki i trojki u gradiškom kraju je duga. Dario Drinić iz Nove Topole podseća da je Politika 20. decembra 1940. godine objavila reportažu o trojkama Stane Gvozden, koja je 3 godine ranije rodila 2 ćerke i sina.

Foto: digitalna.nb.rs/Politika

SLIKA: Članak o trojkama Stane Gvozden objavljen u Politici 20. decembra 1940. godine

- Stanin sin Mile Gvozden i sada živi u Gradiški i svedoči o toploj ljudskoj priči. Nije mi poznata sudbina njegovih sestara, ali ovaj primer o trojkama iz Gradiške je i tada zainteresovao štampu - rekao je Dario Drinić.

Autor: Milan Pilipović / redportal.rs

#Blizanci

#Gradiška

#Vrbaška

#deca