Pacijenti u programu dobijaju 2 posete svake nedelje u trajanju od 15 do 20 minuta

Džoel Bueno je pustio suze radosnice dok su njegovi četvoronožni gosti ušli u odeljenje intenzivne nege gde je primljen zbog krvnog ugruška. Bueno, 34, rekao je da ga je obasjan ljubavlju terapeutskih pasa Vida i Lu podsetio na njegovog sopstvenog psa kod kuće.

- Sjajno je imati nekoga ko te voli više od bilo čega drugog na svetu - rekao je Rojtersu uz širok osmeh.

Oni daju sve za tebe, bez obzira na to kakav si sa njima. 🥰

Poseta je bila deo ispitivanja koje su pokrenuli Hospital del Mar u Barseloni i Fondacija Affiniti, specijalizovana za terapiju kućnim ljubimcima, kako bi se poboljšalo emocionalno blagostanje pacijenata u jedinicama intenzivne nege (ICU).

Pacijenti u programu dobijaju dve posete svake nedelje u trajanju od 15 do 20 minuta.

- Za sada je to samo percepcija, ali čini nam se da ima koristi za pacijente - rekla je Lusija Pikazo, lekarka intenzivne nege. 🤗

Projekat će analizirati uzorke pljuvačke prikupljene od pacijenata pre i posle terapijske sesije, kako bi se proverilo da li se indikatori stresa poput kortizola smanjuju dok se oni koji se odnose na dobrobit poput oksitocina i serotonina povećavaju, rekla je ona.

- Nisu pacijenti jedini koji imaju koristi od projekta: mnogi članovi osoblja u hitnoj pomoći takođe uživaju u društu pasa 😚- rekla je Maribel Vida, koja vodi projekte terapije životinjama kompanije Afiniti.

Autor: redportal.rs