Albatros je žalio 3 godine, sa je vreme za NOVU LJUBAV 💗

Posle 3 duge godine bez pojavljivanja sa partnerom, Visdom, najstarija poznata divlja ptica na svetu, izgleda da je okačila svoju odeću za žaljenje i ponovo obula svoje najbolje cipele za ljubavni ples. Naime, ona je primećena kako skakuće sa potencijalnim novim partnerima. 🥰

Foto: Facebook.com/USFWS Columbia Pacific Northwest

Veruje se da se izlegla 1951. godine, odnosno da je albatros Visdom Laison najstarija poznata divlja ptica na svetu, sada stara oko 72 do 73 godine. Smatra se da je provela pristojan deo tog vremena sa dugogodišnjim prijateljem Havajcem Akeakamaijem, a njih dvoje su čak dočekali kada je Visdom napunila 70 godina.

Ali 2021. godine, Akeakamai se nigde nije mogao naći kada se Visdom vratila u svoj dom u nacionalnom rezervatu za divlje životinje na atolu Midvej za sezonu razmnožavanja. Ovo je bilo neobično, jer se muškarci obično vraćaju na lokaciju pre ženki. Zatim su došle 2022. i 2023. i još uvek nema traga od Akeakamaija. Tad je zaključak bio da je umro. 😢

IZVOR: FB / USFWS Columbia Pacific Northwest

Čini se da na albatrose ne utiče toliko gubitak partnera za nove ljubavi, pošto je Visdom viđena kako učestvuje u plesovima udvaranja sa potencijalnim novim udvaračima.

Laisan albatrosi obično stignu na atol Midvej oko novembra za sezonu parenja, obično polažući jaja u decembru. Iako zbog toga Visdom ovog puta malo kasni sa igrom, čini se da je to nije sprečilo da vežba svoju tehniku flertovanja.

- I dalje se aktivno udvarala drugim pticama u martu - rekao je Džonatan Plisner, biolog USFVS-a koji je fotografisao njene slike.

Jasno je da se Visdom pokušava vratiti životu posle gubitka partnera.

Foto: Facebook.com/USFWS Columbia Pacific Northwest

Generalno, da. Njihova monogamija je verovatno jedna od njihovih najpoznatijih karakteristika. S obzirom na to, okolnosti se mogu promeniti.

- Najmanje 70 godina, verujemo da je Visdom imao i druge partnere. Iako se albatros pare doživotno, mogu naći nove partnere ako je potrebno - na primer ako nadžive svog prvog partnera - rekla je biologinja USFVS dr Bet Flint u izjavi.

Čini se da je to slučaj sa Visdomom, ali za neke druge vrste albatrosa, klimatske promene mogu na kraju dovesti neke parove do potpuno drugačije situacije - razvoda.

IZVOR: YT / U.S. Fish & Wildlife Service 

Autor: redportal.rs