Ovo je česta greška vozača u saobraćaju

Ukoliko svaki dan vozite gradom, onda ste često u prilici da morate da se zaustavite na crveno svetlo. Da li to radite kako treba? Istraživanja pokazuju da veliki broj vozača, čak i onih iskusnih, pravi greške prilikom ovog uobičajenog manevra. Delimično jer su pogrešno naučeni u auto-školama, a delom jer slušaju loše savete, ali činjenica je da brojni vozači čine jednu ili više grešaka, piše B92.

Foto: Pixabay.com

Česta greška je ubacivanje menjača u ler prerano, čak i nekoliko stotina metara pre raskrsnice. Prebacivanje u neutralni položaj daleko pre nego što stignete do semafora povećava habanje vaših kočnica. U praznom hodu, jedino sredstvo za usporavanje su kočnice, što znači da dostižu mnogo višu temperaturu nego kada kočite sa menjačem u brzini, što rezultira češćim (skupljim) servisom kočnica. Takođe, u leru je potrošnja goriva veća nego kada automobil koči motorom, odnosno kada usporava dok je menjač u brzini, piše Index.

Dakle, ispravan način da zaustavite savremeni automobil je da počnete da kočite na vreme, dok je automobil u brzini. Ne pritiskajte odmah kvačilo. Tek kada potpuno usporite, odnosno pre nego što obrtaji motora padnu na 1000, pritisnite kvačilo i kada se zaustavite, postavite ručicu menjač u neutralan položaj.

Ako ćete na semaforu stajati neko vreme, bolje je da ostanete u neutralnom položaju sa nogom koja nije na kvačilu, nego da čekate u brzini.

Autor: b92.net