Naučnici su se dugo nadali da će par pandi tokom boravka u Škotskoj imati mladunče, ali se to nije dogodio. 😞

Dve džinovske kineske pande pozajmljene Velikoj Britaniji pre dvanaest godina ukrcane su u avion za Kinu usred zahlađenja diplomatskih odnosa između Londona i Pekinga.

Mužjak pande Jang Guang i ženka Tijan Tijan, koji su bili u karantinu od početka novembra u pripremi za put, napustili su zoološki vrt u Edinburgu u teretnom avionu koji će ih prevesti do Čengdua u kineskoj provinciji Sečuan.

Naučnici su se dugo nadali da će par pandi, koji je stigao u taj Zoološki vrt 2011. godine, tokom boravka u Škotskoj imati mladunče, ali se to nije dogodio.

Jang Guang i Tijan Tijan pozajmljeni su u okviru 10-godišnjeg ugovora između Škotskog kraljevskog zoološkog društva (RZSS) i Kineske asocijacije za konzervaciju divljih životinja.

- Dve pande su imale neverovatan uticaj i inspirisale milione ljudi da se brinu o prirodi - rekao je Dejvid Fild, izvršni direktor škotskog društva, prenosi agencija PA, piše 021.rs.

Foto: Unsplash.com/Pascal Müller / @millerthachiller

To su jedini primerci te ugrožene životinjske vrste u Velikoj Britaniji, a tu su stigle u okviru panda diplomatije koju vodi Peking, koji zajmi svoje pande širom planete radi poboljšanja diplomatskih odnosa.

Ali odnosi su se pogoršali poslednjih godina između Kine i nekih zapadnih sila, među kojima su i SAD i Velika Britanija.

Prošlog meseca tri džinovske pande pozajmljene od 2000. zoološkom vrtu u Vašingtonu takođe su vraćene u Kinu, a još četiri pande treba da napuste zoološki vrt u Atlanti u SAD tokom 2024. godine.

Autor: 021.rs