Zbirka priča čiji je glavni junak Dorćol

U subotu 2. septembra sa početkom u 18 časova u Muzeju Vuka i Dositeja održaće se promocija knjige Željka Vuka Dorćolski kvart - od postanka do nestanka.

Autor je nastojao da u jednoj knjizi objedini različite epohe, druÅ”tvene okolnosti i ljude čiji je uticaj ostavio trag na najstarijem delu Beograda. U nedavnom intervjuu za Red portal, ispričao je kako se kod njega pojavilo interesovanje za istorijom Dorćola:

Rođen sam u DuÅ”anovoj ulici, na nekadaÅ”njem Bit-pazaru, i u istom stanu živim i danas, 67 godina kasnije. Pored mog radnog stola nalazi se pogled na krov najstarije stambene kuće u Beogradu. Sa druge strane, gledano prema Kalemegdanu, nekada je bio jedan sokak, kao kakav nastavak Jevrejske ulice, kojim se iÅ”lo naviÅ”e, ka danaÅ”njoj Ulici Strahinjića Bana, a odmah do njega karavan-saraj Mehmed-paÅ”e Sokolovića sa bezistanom i velikim brojem trgovačkih radnji. Odmah preko nalazilo se naselje dubrovačkih i jevrejskih trgovacaā€¦ Pa kako da se čovek ne zainteresuje za istoriju svog kraja?

Jedinstvena foto-monografija sa 160 fotografija i na 256 strana vratiće čitaoce u neka zaboravljena i davna vremena, baÅ” kao Å”to ih je prethodna Vukova knjiga upoznala sa ličnoŔću barona Nikole Doksata de Moreza, arhitekte baroknog Beograda.

Foto: Željko Vuk

Autor: redportal.rs