Utakmica počinje večeras u 19 časova ☝️

Lihtenštajn je mala zemlja između Austrije i Švajcarske i ima nešto manje od 38.000 stanovnika. Uprkos maloj brojnosti i površini, ova država beleži solidne rezultate, pre svega u zimskim sportovima, ali u odnosu na svoju veličinu i infrastrukturu, nisu loši ni u fudbalu. Naravno, u poređenju sa nacijama slične veličine.

Reprezentacija Lihtenštajna ima nekolicinu profesionalnih fudbalera i nije im strano da pobede potpuno profesionalne selekcije, a fudbalski klub Vaduc iz prestonice, po kojoj nosi i ime, igrao je i grupnu fazu Lige konferecija na prelepom Rajnpark stadionu.

Vaduc je profesionalni klub, dok su ostalih 6 ekipa iz Lihtenštajna amaterski ili posluju na nivou između amaterskog i profesionalnog.

Ipak, zbog malog broja ekipa u zemlji, Lihtenštajn nema ligaški sistem, već klubovi igraju u ligama Švajcarske, uglavnom u nižim rangovima. Svi osim, naravno, Vaduca koji je trenutno u drugoj ligi ove zemlje, ali sa ambicijama za povratak u najviši rang.

Usled ove specifične situacije, Lihtenštajn ima samo jedno mesto u Evropi, i to u kvalifikacijama za Ligu konferencija, a ono je rezervisano za osvajača nacionalnog Kupa Lihtenštajna.

Večeras od 19 časova, klub Trizenberg, član 7. lige Švajcarske, nakon sjajnog niza u Kupu koji je neminovno kreirao velike ambicije u istoimenom alpskom gradiću od 2.600 ljudi, igra protiv profesionalnog Vaduca, koji se prošetao do finala.

Pobednik će igrati dogodine u Evropi, a u slučaju iznenađenja i trijumfa Trizenberga, imaćemo amatere iz 7. lige Švajcarske u Evropi i novu fudbalsku bajku, zbog koje ljudi toliko vole ovu igru.

Autor: Balša Stupar