Obeležiće dan proboja poslednjih JASENOVAČKIH LOGORAŠA 👆🏼

Eparhija pakračko-slavonska organizovaće na dan proboja poslednjih jasenovačkih logoraša, u ponedeljak 22. aprila, molitveni skup, najavljeno je iz manastira Jasenovac. Njihovo saopštenje prenosi agencija SRNA:

U Hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki u ponedeljak u 9 časova biće služena liturgija onima koji su kroz stradanja zadobili venac svetih.

Preživeli logoraši iz zloglasnog ustaškog logora Jasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspelo samo 169 od njih 1.073.

Koncentracioni logor Jasenovac bio je najveći logor smrti u tadašnjoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH). Logor je formiran u avgustu 1941. godine, a osmislio ga je Maks Luburić, koji bio i prvi komandant logora. U toj najvećoj fabrici smrti na Balkanu u Drugom svetskom ratu ustaše su ubile na stotine hiljada ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Od aprila 1941. do maja 1945. godine 73.316 mališana ubijeno je u ustaškoj NDH, a Hrvatska je tokom Drugog svetskog rata bila jedino mesto u Evropi u kojem su postojali specijalni logori za decu. Samo od decembra 1941. do aprila 1942. godine ustaše su ubile 19.544 dečaka i devojčica srpske nacionalnosti, a njihov identitet utvrđivan je kasnije.

Autor: rtv.rs