Palestinski pokret Hamas saopštio je prethodno da je Izrael odbacio predlog posrednika za prekid vatre u Pojasu Gaze

Izrael je u petak ujutro pokrenuo nove artiljerijske udare na Rafu u južnom Pojasu Gaze nakon što su pregovarači napustili mirovne pregovore u Kairu bez postizanja sporazuma.

- Novinari AFP-a u Pojasu Gaze bili su svedoci artiljerijskih udara na Rafu na južnoj granici s Egiptom dok su svedoci izvestili o vazdušnim udarima i borbama u gradu Gazi - navodi se u izveštaju agencije, a prenosi K1info.

Palestinski pokret Hamas saopštio je prethodno da je Izrael odbacio predlog posrednika za prekid vatre u Pojasu Gaze. Egipatski mediji su u četvrtak uveče, pozivajući se na izvore, javili da su delegacije Izraela i Hamasa napustile Kairo posle dvodnevnih pregovora.

- Delegacija je krenula u Dohu. Izrael je odbacio predlog koji su izneli posrednici i izneo primedbe na nekoliko glavnih tačaka. Mi podržavamo predlog posrednika. Lopta je sada u dvorištu okupatora - navodi se u saopštenju Hamasa koje prenosi agencija Frans pres.

List Politiko je u četvrtak, pozivajući se na diplomatske izvore, izvestio da su pregovori između Izraela i Hamasa suspendovani, između ostalog i zbog vojnih operacija u Rafi. Koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi rekao je da se uprkos odlasku šefa CIA Vilijama Bernsa nastavljaju pregovori o prekidu vatre.

Palestinski pokret Hamas najavio je u utorak povratak svoje delegacije u Kairo kako bi nastavio pregovore o prekidu vatre u Pojasu Gaze. Hamas je u ponedeljak saopštio da se složio sa uslovima trostepenog primirja od 42 dana koje su predložili egipatski i katarski posrednici, a koje je uključivalo oslobađanje izraelskih talaca i prekid neprijateljstava u Pojasu Gaze.

Izraelske odbrambene snage, podsetimo, ušle su u utorak u Rafu u okviru navodne antiterorističke operacije. Tenkovi IDF preuzeli su operativnu kontrolu nad graničnim punktom Rafa.

Operacija se odvija usred tekućih napora posrednika da dovedu strane u sukobu u Pojasu Gaze do sporazuma o prekidu vatre u zamenu za oslobađanje izraelskih talaca. Kamen spoticanja je zahtev Hamasa da Izrael pruži garancije za potpuni prekid rata u Pojasu Gaze i povlačenje trupa.

Izraelsko rukovodstvo spremno je na privremeni prekid vatre u zamenu za oslobađanje talaca, ali ne odustaje od namere da ostvari sve ciljeve rata među kojima su potpuno eliminisanje Hamasovog borbenog i političkog potencijala.

Autor: K1info.rs