Upozoreno je da bi nivo reke mogao dostići stogodišnji rekord

Vlasti su evakuisale skoro 60.000 ljudi iz njihovih domova u provinciji Guangdong, jer su višednevne obilne padavine izazvale masovne poplave u najnaseljenijoj kineskoj provinciji.

Prema informacijama koje su objavili državni mediji, do sada su tri osobe poginule, dok se11 vodi kao nestalo.

Veliki broj video-snimaka prikazuju velike površine zemlje koje su poplavljene, a spasioci prevoze ljude čamcima za spasavanje kroz vodu duboku do struka.

IZVOR: YT / theindependent

Nekoliko glavnih reka se izlilo iz korita, a vlasti pažljivo prate "opasno visoke" nivoe vode.

Upozoreno je da bi nivo reke na severu Guangdonga mogao dostići stogodišnji rekord u ponedeljak ujutro, mada se to do podneva nije ostvarilo.

Veći deo Guangdonga nalazi se u nizijama delte reke Pearl, koja je podložna poplavama usled porasta nivoa mora i olujnih talasa.

Delta je velika proizvodna baza u Kini i jedna od najgušće naseljenih oblasti u zemlji, pri čemu samo Guangdong ima oko 127 miliona stanovnika.

Provincijska prestonica Guangzhou, kao i manji gradovi Shaoguan i Heyuan su među najteže pogođenima.

Širom provincije oko 1,16 miliona domaćinstava je ostalo bez struje tokom vikenda, ali je 80% njih do nedelje uveče ponovo dobilo električnu energiju.

Letovi su otkazani i odloženi na međunarodnom aerodromu Baiyun u Guangzhouu zbog neprekidne kiše, dok su škole naređene da se zatvore u najmanje tri grada.

Desetine domova širom provincije su ili srušeni ili su teško oštećeni, a vlasti procenjuju štetu na gotovo 140,6 miliona juana (19,8 miliona dolara).

Prošlog jula, kineska prestonica Peking i okolne provincije kao što je Heibei bile su preplavljene obilnim kišama i poplavama nakon niza tajfuna sa Tihog okeana koji su stigli do zemlje.

Te nedelje, Peking je doživeo najveću količinu padavina u 140 godina.

Autor: Redportal.rs