Prošle nedelje se u priču uključio i Evropski parlament, koji je pozvao Fon der Lajen da poništi Piperovo imenovanje

Jedna od glavnih tema u kuloarima institucija EU poslednjih nedelja je imenovanje nemačkog evropskog poslanika Markusa Pipera za evropskog predstavnika za mala i srednja preduzeća.

Pieper je malo poznat u široj javnosti, ali se smatra veoma uticajnim u redovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU). Podignuto je raspoloženje jer je najava Piperovog imenovanja na novu funkciju stigla samo nekoliko dana pre nego što je CDU objavila podršku kandidaturi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za drugi mandat na toj funkciji, kao tzv. spitzenkandidat Evropske narodne partije (EPP) desnog centra.

Dodatni problem nastao je nakon objavljivanja "insajderske informacije" da su dve Piperove kandidatkinje za tu funkciju, Čehinja Martina Dlabajova i Šveđanka Ana Stelinger, navodno pokazale 30% bolje rezultate na testu u postupku izbora.

Nekoliko medija smatralo je „sumnjivim” slučajnost dobijanja podrške za Von der Lajen od njene matične partije i imenovanja uticajnog člana stranke, a pojedini članovi Evropske komisije tražili su i dodatno objašnjenje, zbog čega je ceo slučaj bio pod nazivom afera „Pipergejt.

Prema informacijama medija, pisma sa "kritičnim sadržajem" o ovom pitanju uputili su Von der Lajen visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borel, kao i evropski komesari Tjeri Breton, Paolo. Đentiloni i Nikolas Šmit. Borel, Đentiloni i Šmit potiču iz redova Progresivne alijanse socijalista i demokrata (SD), a Breton iz Renesanse francuskog predsednika Emanuela Makrona, koja je deo liberalne grupe Hajde da obnovimo Evropu. Osim toga, Šmit je SD-ov Špicankandidat i samim tim direktan rival Fon der Lajen na izborima.

Prošle nedelje se u priču uključio i Evropski parlament koji je pozvao Fon der Lajen da poništi Piperovo imenovanje i zahtevao da se sprovede „zaista transparentna i otvorena procedura” u imenovanju evropskog predstavnika za mala i srednja preduzeća.

Nemački evroposlanik Danijel Frojnd iz redova Zelenih čak je istakao da je Piper izabran samo zato što je član CDU, iako su se druga dva kandidata za tu dužnost pokazala „kvalifikovanijima“.

Fon der Lajen do sada nije javno reagovala na ove pozive, ali optužbe za kronizam i favorizovanje njenog suparničara mogle bi da potkopaju njenu reputaciju, posebno uoči evropskih izbora u junu.

Profesor evropske politike sa Katoličkog univerziteta u Levenu Stiven Van Heke je u izjavi belgijskoj državnoj televiziji koja emituje program na flamanskom jeziku VRT ocenio da ovakvi napadi na Fon der Lajen nisu iznenađenje.

- Fon der Lajen je vodeća ličnost kampanje EPP i uoči evropskih izbora svaka njena greška biće iskorišćena - kaže Van Heke.

Prema njegovim rečima, kritike na račun Fon der Lajen su "samo delimično opravdane", jer nije ništa novo da evropski komesari postavljaju svoje saborce na određene funkcije.

Dodaje da "za razliku od sistema u Belgiji", evropski komesari imaju male kancelarije i nemaju mnogo prostora za zapošljavanje i imenovanja. Prema Van Hekeu, da je Piper bio angažovan samo u Fon der Lajenovom kabinetu, mandat bi mu istekao u oktobru, a samim tim bi imenovanjem za predstavnika za mala i srednja preduzeća ostao na ovoj funkciji nekoliko godina. .

Van Heke takođe smatra da imenovanje Pipera ne treba posmatrati samo kao kronizam, jer je moguće da ono predstavlja politički potez Fon der Lajen.

Ovo je možda signal CDU-u da u okviru svoje evropske politike želi da stavi veći naglasak na interese malih i srednjih preduzeća. Ali za to je prekasno. To je kao da priznate da ste zapravo posvetili premalo pažnje ovom pitanju u prošlom mandatu - napominje Van Heke.

Autor: redportal.rs