Pjer Moscovici je do sada pominjao cifru od tri milijarde evra javnog novca za OI

Olimpijske igre u Parizu trebalo bi da koštaju između tri i pet milijardi evra javnog novca, ocenio je u utorak Pjer Moskovisi, prvi predsednik francuskog Računskog suda.

- Još ne znamo koliko košta Olimpijada - rekao je Moscovici.

- Revizorski sud će to razmotriti posle Olimpijade. Ove igre bi trebalo da koštaju između 3 i 5 milijardi javnog novca, ali to nije ono što će imati apsolutno ogroman uticaj na dug - piše AFP.

Pjer Moscovici je do sada pominjao cifru od tri milijarde evra javnog novca za OI, a u budžetskim dokumentima za 2023. navodi se javna ulaganja od 2,44 milijarde evra, uključujući 1,3 milijarde od države i 260 miliona evra za sam grad Pariz.

Ali javni račun nije moguć jer nisu poznati svi troškovi. Na primer, policajcima su nedavno dodati bonusi od 1.900 evra, što bi moglo povećati javni račun za 500 miliona evra.

Trenutno je privremeni račun za Olimpijadu, gde se mešaju javni i privatni novac, oko devet milijardi evra.

Organizacioni komitet Olimpijskih igara (COJO) ima budžet od 4,4 milijarde evra koji se sastoji od 96 odsto privatnog novca, čemu se dodaje i budžet Solidea, zaduženog za izgradnju stalnih objekata, takođe sa oko 4,4 milijarde evra, uključujući 1,7 milijardi evra. javnog novca.

Znak da su vremena teška za zatvaranje budžeta četiri meseca neposredno pre Olimpijskih igara jeste činjenica da se COJO nedavno obratio regionu Il de Frans i pitao da li može finansijski da pokrije putovanja 200.000 akreditovanih osoba (sportista, zvaničnika, novinara). ), što iznosi nešto manje od 10 miliona evra.

Autor: JUTARNJI.HR