Preživeo Aušvic i Buhenvald, radio kao Titov prevodilac i napisao 26 romana 🖤

Književnik i prevodilac Ivan Ivanji (95) preminuo je juče, 9. maja, u Vajmaru.

Ivanji je preminuo u mestu u kojem se našao pre 80 godina kao zatočenik logora Buhenvald, u koji je kao Jevrejin deportovan 1944. godine iz Novog Sada. Rođen je 1929. godine u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu. Porodica je bila jevrejskog porekla, a u detinjstvu je naučio srpski, mađarski i nemački jezik.

Njegovi roditelji su za vreme nacističke okupacije odvedeni u Jevrejski logor Zemun na Starom sajmištu. Krajem 1941. godine, njegov otac je ubijen u Topovskim šupama, dok je majka u proleće 1942. godine ugušena u dušegupki na putu prema Jajincima. Ivan Ivanji se uspešno skrivao kod strica u Novom Sadu, gde je pohađao mađarsku gimnaziju, ali ga je neko podkazao vlastima i tako je uhapšen 1944. godine. Najpre je deportovan u logor Aušvic, a zatim u logor Buhenvald kod Vajmara.

Po završetku rata se vratio u Jugoslaviju i radio kao novinar i prevodilac. Jedno vreme je bio prevodilac Petra Stambolića, predsednika Saveznog izvršnog veća, da bi na preporuku Koče Popovića postao prevodilac Josipa Broza Tita. Takođe, bio je i sekretar Saveza književnika Jugoslavije.

Ivanji je autor 26 romana, tri zbirke pripovedaka, tri zbirke poezije, a objavio je i svoje uspomene. Njegova sećanja na važne ličnosti trebalo je da izađu iz štampe u narednih nekoliko nedelja u izdanju Lagune.

Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Autor: redportal.rs