Sav prihod namenjen ugroženim ugroženim višečlanim porodicama u Srbiji 🥰

U četvrtak 25. aprila 2024. godine u Petrovcu na Mlavi održano je humanitarno veče u organizaciji predstavništva Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI u Srbiji i Kulturno-prosvetnog centra Petrovca na Mlavi, a u okviru kojeg je odigrana monodrama Na Drini ćuprija po romanu našeg nobelovca i najvećeg pisca Iva Andrića, u izvedbi našeg proslavljenog glumca Tihomira Stanića.

Sav prihod od ove monodrame namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama u Srbiji, a zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju, kao i našem prijatelju i počasnom članu Tihomiru Staniću, koji je odlučio da svoj honorar takođe donira, na kraju se skupila humanitarna suma u visini od 99.140 dinara (847 evra), na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže. Inače, ovo je drugi put da SPOJI organizuje monodramu Na Drini ćuprija sa Tihomirom Stanićem, posle maja 2022. godine u Inzbruku u Austriji.

Foto: spoji.org

U ulozi moderatora ove večeri bila je Jasmina Bošković iz KPC-a Petrovac na Mlavi, koja je pozdravila i mnogobrojne počasne goste SPOJI-a i KPC-a, a među kojima su u publici bili: Jelena Radojčić (rođ. Buhač) iz Zemuna, Dušan Jerinić iz Pančeva, Boris Gvozdić, zamenik predsednika opštine Petrovac na Mlavi, Hristina Đorđević, predsednica Skupštine opštine Petrovac na Mlavi, Dobrica Milosavljević, pomoćnik predsednika opštine Petrovac na Mlavi i član Upravnog odbora Udruženja Kraljevina Srbija, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkvene opštine Petrovac na Mlavi i sela Bistrica, Zlatan Stojadinović iz Beča, istoričar i naučni saradnik Austrijske akademije nauka i drugi.

U publici je bila i Milica Ilić, direktorka KPC-a Petrovac na Mlavi, kao i prijatelji i članovi SPOJI iz Beča i Inzbruka.

Foto: spoji.org

Stevan Janošević, predsednik SPOJI-Srbija, koji se neposredno posle odigrane monodrame na bini obratio svim prisutnima, istakao je:

Bila je izuzetna čast i zadovoljstvo svim članovima naše organizacije biti domaćin jednog ovakvog događaja u maestralno izvedenoj monodrami pred gotovo punom salom KPC-a u Petrovcu na Mlavi, čijim se zaposlenima ovim putem zahvaljujemo na podršci i saradnji na ovom, najverovatnije, istorijskom trenutku za naš ogranak u Srbiji, a možda i sam grad Petrovac na Mlavi, jer, pored toga što je Tihomir Stanić prvi put gostovao ovde, u publici su kao naši počasni gosti bili prisutni Jelena Radojčić (rođena Buhač) iz Zemuna i Dušan Jerinić iz Pančeva, koji su kao deca od Diane Budisavljević (rođ. Obekser), Austrijanke iz Inzbruka, spašeni od genocida u ustaškim logorima Jasenovca u NDH za vreme Drugog svetskog rata.

Stevan Janošević je zatim uručio počasne plakete, koje SPOJI od 2013. uručuje osobama za posebne zasluge, koji time postaju počasni članovi, najpre Tihomiru Staniću, koji je za počasnog člana SPOJI imenovan još 2023. godine povodom jedne decenije prijateljstva i plodotvorne saradnje na polju kulture sećanja, pogotovo za očuvanje lika i dela Diane Budisavljević, ali je tek sada došlo do uručivanja. To nam je na neki način i draže, jer je Stevan zatim počasne plakete uručio i Jeleni Radojčić i Dušanu Jeriniću, koji su imenovani za počasne članove SPOJI za 2024. godinu.

Foto: spoji.org

Jelenu Radojčić, po čijoj je životnoj priči i pisan scenario za film Dara iz Jasenovca, a koji je rađen po projektu upravo Tihomira Stanića. Snimanje je filma je započeto 30. septembra 2014. godine u Inzbruku, kada smo i upoznali Jelenu Radojčić i tada zajedno 1. oktobra proslavili njen tada 80. rođendan.

Dušana Jerinića smo upoznali 2020. godine tokom polemike oko tačnog teksta na planiranoj spomen-ploči za Dianu Budisavljević u Inzbruku, koju je SPOJI pokrenuo još 2010. godine. Te 2020. se od februara do kraja novembra vodila svakodnevna diskusija između grada Inzbruka, SPOJI i drugih učesnika o tome kako treba da glasi tačan tekst na ploči, a glavni kamen spoticanja bilo je pitanje oko spominjanja porekla srpske dece koju je između 1941. i 1945. spašavala Diana Budisavljević. Tada su nam Jelena i Dušan, kao spašena deca, poslali svoja pisma, koja smo preveli na nemački i uvrstili u našu argumentaciju na više od 20 stranica zašto bi po savremenoj kulturi sećanja bilo ispravno navesti poreklo spašene dece.

Foto: spoji.org

Stevan Janošević je zaključio:

Zahvalili bismo se još jednom Upravi za dijasporu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, koja je sufinansirala naš ovogodišnji projekat ’15 godina SPOJI – dijaspora i matica zajedno smo jači!’ čiji je i ovaj događaj deo, našem medijskom sponzoru Lortus Media iz Petrovca na Mlavi, RTV Mlava, jer su ispratili i ovaj naš događaj, KPC-u Petrovac na Mlavi na čelu sa Milicom Ilić, sa kojima smo, nadamo se, kroz ovaj događaj, učvrstili već ranije postavljene mostove koji će biti prepoznati u našem okruženju i u budućnosti, kao i publici koja se odazvala u prilično velikom broju i svojim donacija ovo veče učinila jednim od najuspešnijih naših humanitarnih akcija na prostoru Srbije. Sve čestitke i velika zahvalnost pripada i svim članovima SPOJI u Srbiji i Austriji, koji su svojim zalaganjem, trudom, podrškom i sabornošću doprineli tome da budemo dobri domaćini pre svega Jeleni, Dušanu i Tiki, kao i da ovo veče prođe ovako uspešno!

Na ovoj humanitarnoj večeri bio je postavljen humanitarni štand SPOJI na kojem su svi donatori kao poklon dobijali najnovija izdanja našeg Humanitarnog časopisa za kulturu i obrazovanje – SPOJI!, kao i narukvice sa porukom Kosovo je srce Srbije, a interesantna činjenica jeste da je baš sa takvom našom narukvicom na ruci Novak Đoković u januaru 2022. godine sleteo iz Melburna u Beograd, nakon što mu australijske vlasti nisu dozvolile učešće na Australijen openu.

Foto: spoji.org

Autor: redportal.rs