Od 10. do 14. maja ⏳

U pratećem programu revije Dani slovenačkog filma, koja se održava od 10. do 14. maja u Jugoslovenskoj kinoteci u Uzun Mirkovoj 1, publika će moći da pogleda bogat program kratkih igranih i dokumentarnih filmova, studentska ostvarenja, izložbu plakata i fotografija, da prisustvuje tribini o slovenačkoj kinematografiji, dok će za studente filmskih akademija iz Ljubljane i Beograda biti organizovani posebni programi razgovora, predavanja i radionice 🎬🎥.

📽 U glavnom programu će biti prikazano 6 kratkometražnih ostvarenja. U subotu, 11. maja, od 18 časova na programu je kratki dokumentarni film Luka Mars Maura Lainščeka, a od 20 časova kratki igrani film Bik Bojana Labovića

Foto: redportal.rs/Promo/Dani slovenačkog filma

📽 U nedelju, 12. maja, od 18 časova publika će moći da pogleda dokumentarac Alchajmer kafe Martina Drakslera, dok je u 20 časova na programu igrano ostvarenje Anja Ganja Petra Bizjaka.

📽 U ponedeljak, 13. maja, program u 18 časova otvara dokumentarac Granice Damjana Kozolea, a u 20 časova publika će moći da vidi kratki igrani film Fontana Gorana Vojnovića.

Poslednjeg dana revije, u utorak, 14. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11 zakazan je specijalni program DSF+ fokusiran na kratke igrane, dokumentarne, eksperimentalne i animirane, ali i nestandardne dugometražne, alternativne ili društveno-politički angažovane filmove.

📌 U ovoj selekciji Vladimira Šojata, urednika programa DSF+, našli su se filmovi Kazneni udarac reditelja Roka Bičeka, Žurnali 670 – Crvene šume (Nika Autor), Poslednji dan Rudolfa Ničea (Blaž Kutin), Kadriranje Saterlanda (Matjaž Jamnik, Gaja Naja Rojec), Upad (Matevž Jerman, Niko Novak) i Tako se završilo leto (Matjaž Ivanišin) .

Istog dana od 18 časova u Jugoslovenskoj kinoteci u Kosovskoj 11,  u okviru programa DSF prikazuje se izbor najboljih filmova studenata slovenačke Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) iz poslednjih nekoliko godina 🎥🎬.

Njihovi filmovi su tokom ovih 10 godina redovno bili na programu Dana slovenačkog filma, kako u okviru DSF tako i DSF+, pri čemu su neki od autora na festivalu prvi put javno prikazivali svoje filmove izvan Slovenije. Za ovu priliku rukovodioci i mentori studentskih filmova sa AGRFT napravili su izbor kratkih filmova u trajanju od 90 minuta 😍.

Foto: redportal.rs/Irena Herak

U holu Jugoslovenske kinoteke, u okviru svečanog otvaranja 10. maja, biće priređena izložba plakata i fotografija sa prethodnih izdanja revije Dani slovenačkog filma, a koja će biti obogaćena i dragocenim umetničkim radovima fotografkinje Irene Herak, savetnice za kulturu i medije Ambasade Republike Slovenije u Beogradu.

Od samog početka revije DSF, Irena Herak je doprinela vizuelnoj prepoznatljivosti manifestacije jer je svojom kamerom dala snažan umetnički pečat snimajući ličnosti, događaje i susrete umetnika 😍. 

Portretima glumaca Snežane Nikšić i Radeta Šerbedžije, Irena Herak je zabeležila jedinstven susret glavnih aktera filma Sedmina Matjaža Klopčiča; fotografisala je zanimljive trenutke postavljanja izložbe scenografa Dušana Milaveca...

📸 Likovi posmatrača i prisutnih na otvaranju revije, zabeleženih kroz fotografski objektiv Irene Herak, ostaju trajno pohranjeni u arhivu manifestacije Dani slovenačkog filma.

Foto: redportal.rs/Irena Herak

U subotu, 11. maja, u 11 časova, biće održana tribina na temu Prilozi za istoriju slovenačkog filma, koju će moderirati dr Ivana Kronja, urednica pratećeg programa DSF-a. Ova tribina, na kojoj će učestvovati predstavnici filmskih institucija i filmski stručnjaci iz Srbije i Slovenije, obuhvatiće najraznovrsnije aspekte kako istorijske, tako i savremene slovenačke kinematografije, uključujući i raniji jugoslovenski period i uzajamnu umetničku i produkcijsku saradnju Slovenije, Srbije i drugih republika nekadašnje SFRJ 🤗.

U nedelju, 12. maja, u Jugoslovenskoj kinoteci biće održan susret profesora i studenata filmskih akademija iz Ljubljane i Beograda (AGRFT – Akademija za gledališče, radio, film in televizijo i FDU – Fakultet dramskih umetnosti).

Nakon razgovora sledi radionica na temu Zvuk na filmu, koju vode doc. Miha Jaramaz i van. prof. Dino Dolničar, kao i predavanje van. prof. Simona Tanšeka Stilizacija fotografije u igranom filmu

Autor: redportal.rs