Teme koje su bile značajne od regionalne saradnje i promocije, pretresanja istorije, generacijskih muzičkih kolektiva, ženskog preduzetništva.

Zatvaranjem 8. po redu Kontakt konferencije, showcase-a i festivala, Beograd je još jednom dokazao da je pulsirajuće srce regionalne muzičke scene. Tokom 4 dana bogatog i raznovrsnog programa, koji je okupio preko 20.000 ljudi.

Skoro 200 delegata iz 7 zemalja, razmenili su znanja, iskustva i vizije, čineći ovu godinu izuzetno značajnom za dalji razvoj muzičke industrije u regionu. O velikom uspehu KONTAKTA govori i podatak da je na konferenciji dogovoreno preko sto nastupa regionalnih izvođača na letnjim festivalima i u klubovima, a sklopljeno je i nekoliko izdavačkih ugovora za nove izvođače.

Foto: beliksa radulovic

Panel diskusije su bile ogledalo trenutnih kretanja i izazova sa kojima se suočava muzička scena. Tematike su varirale od regionalne saradnje i internacionalne promocije, preko pretresanja istorije, generacijskih muzičkih kolektiva, ženskog preduzetništva u muzičkom biznisu do uticaja tehnologije na muzičku produkciju

Jedan od glavnih zaključaka, koji se provlačio kao lajtmotiv kroz razgovore, bio je značaj zajedništva, inovacija i prilagođavanja promenljivim okolnostima. Ova poruka odzvanja s misijom Kontakt konferencije koja teži povezivanju muzičkih profesionalaca i kreativaca Balkana, jačanju kulturne infrastrukture regiona i pružanju platforme za razvoj i promociju nezavisnih umetnika.

Foto: beliksa radulovic

Važnost digitalnih tehnologija i društvenih mreža u promociji umetnika i događaja, kao i potreba za očuvanjem autentičnosti i emocionalnog uticaja muzike, takođe su se istakli kao ključne tačke razgovora. Naglašena je i potreba za podrškom tradicionalnih medija i institucija. Razmena iskustava među učesnicima iz različitih zemalja dodatno je obogatila razgovore, nudeći različite perspektive i potencijalne smerove za razvoj regionalne muzičke industrije.

Organizator Kontakta Predrag Ivanović je dodao:

- Zahvaljujemo se svim učesnicima, delegatima, umetnicima i posetiocima koji su doprineli uspehu ovogodišnje Kontakt konferencije. Vaša strast, znanje i entuzijazam su ono što Kontakt čini jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom. Kontakt 2024. podsetio nas je na snagu muzike da spaja ljude, ideje i kulture. Ohrabreni ovogodišnjim uspehom, okrećemo se budućnosti sa željom da nastavimo da rastemo, učimo i zajedno razbijamo barijere. Jer kontakt je više od zvuka!

Nastupi izvođača poput Jarbola, Neno Belan & Fiumens, Letu Štuke, KoiKoi, Bojana Vunturišević, Turbo Trans Turisti, Bohemija, čitav Hali Gali, kao i DJ set svetske atrakcije Daddy G, ostavili su nezaboravne utiske kod posetilaca, pružajući im iskustvo za nezaborav.

Foto: beliksa radulovic

Autor: Redportal.rs