Za prosečnu zdravu osobu, lubenica stoga predstavlja obilan izvor kalijuma 😊

Mnogi ljudi u letnjim mesecima obožavaju da jedu lubenicu, ali za ljude sa hroničnom bubrežnom bolešću (CKD), to može biti opasno.

To je bio slučaj sa 3 pacijenta sa CKD predstavljenim u novoj studiji slučaja, koji su se teško razboleli nakon što su jeli prevelike količine lubenice.

Odgovor leži u tome da lubenica ima više od vode. Ovo sočno voće prepuno je vitamina i minerala, od kojih je najdominantniji kalijum. Jedna kriška lubenice (otprilike 286 grama) sadrži 320 miligrama (0,01 unca) kalijuma, što je oko 12 procenata preporučenog dnevnog unosa za žene i oko 9 procenata za muškarce.

Za prosečnu zdravu osobu, lubenica stoga predstavlja obilan izvor kalijuma, što je zgodno s obzirom na njene brojne uloge u telu. Koriste ga naši nervi da pomognu u prenosu signala, uključujući one koji izazivaju kontrakciju mišića, u održavanju normalnog nivoa tečnosti izvan naših ćelija i u održavanju krvnog pritiska pod kontrolom.

U normalnim okolnostima, višak kalijuma koji se ne koristi u ovim procesima, uklanja se preko bubrega i izlazi u urinu. Međutim, za ljude sa CKD, bubrezi nisu baš toliko efikasni u filtriranju kalijuma.

To je značilo da je za 3 pacijenta u studiji slučaja, konzumiranje previše lubenice bogate kalijumom dovelo do razvoja teške hiperkalemije, stanja u kojem ima previše kalijuma u ​​krvi.

Pacijenti su imali između 6,6 i 7,4 milimola po litru kalijuma u ​​krvi – normalni raspon je između 3,5 i 5,0 mmol/L. Sva trojica su konzumirala velike količine lubenice, bilo kakva jeste ili u obliku soka, svakog dana tokom 3 nedelje do 2 meseca.

Iako su pacijente pregledali zdravstveni radnici, hiperkalemija ne dovodi uvek do očiglednih simptoma, kao što je bio slučaj sa jednim od 3 pacijenta. Međutim, može imati i neke prilično ozbiljne.

Druga 2 pacijenta su, na primer, imala srčane probleme koji se pripisuju višku kalijuma; jedan je imao sporiji otkucaj srca od normalnog, a drugi je dobio šok od implantata defibrilatora dizajniranog da uspostavi normalan srčani ritam.

Ostali simptomi mogu uključivati slabost mišića, peckanje, mučninu, a u iznenadnim ili teškim slučajevima, kratak dah i bol u grudima.

Srećom, iako može biti ozbiljno, hiperkalemija se može lečiti. U slučaju pacijenata iz studije, njihovo neposredno lečenje je uključivalo lekove, ali je takođe preporučeno da svi smanje unos lubenice. Praćenje nekoliko meseci kasnije pokazalo je da su svi to uradili i da su im se nivoi kalijuma vratili u normalu.

Autori studije slučaja se nadaju da će to podići svest o malo poznatim opasnostima konzumiranja previše lubenice za ljude sa CKD.

- Lubenica je popularno letnje voće i iako su banane, krompir i paradajz poznati po tome što izazivaju hiperkalemiju, rizik od hiperkalemije nakon prekomerne konzumacije lubenice se često zanemaruje. Prepoznavanje uzroka hiperkalemije je ključno u lečenju i prevenciji budućih epizoda - pišu oni.

Studija je objavljena u Annals of Internal Medicine: Clinical Cases.

Autor: REDPORTAL.RS