Jučerašnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su 7. po redu, a 2. krug predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori

Kandidat VMRO-DPMNE za predsednika Severne Makedonije Gordana Šiljanovska Davkova pobedila u prvom krugu predsedničkih izbora sa 40,08% osvojenih glasova na jučerašnjim izborima, dok je aktuelni predsednik Stevo Pendarovski osvojio 19,93% podrške birača, pokazuju rezultati Državne izborne komisije na 99,26% obrađenog materijala. 🖊️

Kako je objavljeno na sajtu DIK-a, Siljanovska Davkova osvojila je 362.810, a Pendarovski 180.376 glasa. Treće mesto zauzima Bujar Osmani koga podržava Evropski front sa 120.942 glasova.

Jučerašnji predsednički izbori u Severnoj Makedoniji su sedmi po redu, a drugi krug predviđen je za 8. maj, za kada su zakazani parlamentarni izbori. ✅ Na predsedničkim izborima učestvovalo je sedam kandidata - pet muškaraca i dve žene.

Kandidati su aktuelni predsednik Stevo Pendarovski koga podržava SDSM i koalicija, Gordana Siljanovska Davkova iz VMRO-DPMNE, Biljana Vankovska koju podržava Levica, Maksim Dimitrievski iz pokreta Znam, Stevčo Jakimovski iz stranke Grom, Arben Taravari iz koalicije Vredi i Bujar Osmani, kojeg podržava Evropski front.

U birački spisak za predsedničke izbore upisano je 1.814.317 birača.

Na predsedničkim izborima sučelila su se, kao što je to i do sada bio slučaj, kandidati dva suprotstavljena politička bloka levog centra SDSM i desničarskog VMRO-DPMNE, a unutaralbanski politički obračun vodi se između Demokratske unije za integraciju (DUI) i ostalih političkih partija, koje uživaju podršku privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Autor: redportal.rs