Banka je nagovestila da će nastojati da unapredi svoju marketinšku mrežu i kompjuterske sisteme i softver kako bi smanjila troškove

Dojče banka je danas saopštila da će otpustiti 3.500 radnih mesta kao deo napora da se smanje troškovi za 2,5 milijardi evra (2,7 milijardi dolara) do sledeće godine i poveća profit, čak i kada najveći nemački zajmodavac ima koristi od viših globalnih kamatnih stopa.

Banka je nagovestila da će nastojati da unapredi svoju marketinšku mrežu i kompjuterske sisteme i softver kako bi smanjila troškove. Navodi se da će se smanjenje broja radnih mesta uglavnom odnositi na poslove koji ne podrazumevaju direktan rad sa kupcima.

Saopštenje je usledilo nakon objavljivanja podataka o godišnjem profitu, koji su pokazali da je banka prošle godine ostvarila 4,2 milijarde evra (4,5 milijardi dolara), što je 16 odsto manje u odnosu na 2022. Međutim, to je bila četvrta godina zaredom da banka ostvaruje profit.

Banka ima koristi od globalnog rasta kamatnih stopa, što može povećati profitnu maržu između onoga što banka plaća u kamati i onoga što može zaraditi.

- Rezultati su pokazali impresivnu otpornost u teškom okruženju, proširili naše poslovanje i pokazali svima da je banka održivo profitabilna - rekao je izvršni direktor Christian Seving.

Prihodi su povećani za 6,8 odsto, na 28,9 milijardi evra. Kompanija je saopštila da povećava dividendu na 45 evrocenti po akciji sa 30 centi po akciji i da će više novca staviti u ruke akcionara otkupom 675 miliona evra akcija do kraja juna.

Autor: redportal.rs