Neuralink se ističe po tome što je prvi bežični model koji snima ulaze pojedinačnih neurona 😊

Prvi čovek koji je primio Neuralink-ov kontroverzni moždani implantat je navodno dostigao novu prekretnicu, uspešno upravljajući kursorom kompjuterskog miša koristeći samo svoje misli.

Prema Rojtersu, osnivač Neuralinka Ilon Mask je 19. februara objavio ažuriranje o napretku ovog projekta.

- Napredak je dobar, a izgleda da se pacijent potpuno oporavio, sa nervnim efektima kojih smo svesni. Pacijent može da pomera miša po ekranu samo razmišljanjem - rekao je Mask.

Foto: Instagram.com/neuralink__

Ažuriranje dolazi manje od mesec dana nakon što je objavljeno da je prvi čovek dobio Neuralink implant.

Kroz svoju studiju Precise roboticalli IMplanted Brain-Computer InterfacE (PRIME), Neuralink ima za cilj da isproba implantabilni, bežični interfejs mozak-kompjuter (BCI) koji nastoji da omogući korisnicima sa paralizom da kontrolišu uređaje samo svojim mislima.

IZVOR: X / @elonmusk

Neuralink je dobio odobrenje FDA za PRIME studiju u maju 2023, iako, kako navodi Nature, izgleda da ispitivanje nije registrovano u onlajn repozitorijumu Nacionalnog instituta za zdravlje, što je često uslov koji medicinski časopisi nameću pre nego što rezultati ispitivanja mogu biti objavljeni.

Iako postoje drugi BCI pristupi, Neuralink se ističe po tome što je prvi bežični model koji snima ulaze pojedinačnih neurona, nešto što se mnogi stručnjaci slažu da je potrebno za postizanje sofisticiranijih funkcija. Uklanjanjem potrebe da se implantat poveže sa eksternim računarom, uklanjate potencijalni izvor infekcije i omogućavate korisnicima da obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti bez potrebe da budu vezani za uređaj.

Ukoliko se ova ispitivanja pokažu uspešnim, još uvek smo u vrlo ranim fazama ovog procesa, to bi imalo potencijal da revolucioniše živote pacijenata sa paralizom, pomažući im da lakše komuniciraju. i da postigne veću nezavisnost.

Foto: Instagram.com/neuralink__

Komitet lekara za odgovornu medicinu (PCRM) pokrenuo je tužbu protiv kompanije, tokom koje se tvrdilo da su fotografije koje su održane na Kalifornijskom univerzitetu Dejvis otkrile da su rani eksperimenti na životinjama sa moždanim implantatima izazvali nepotrebnu patnju. Rojters je kasnije izvestio da je pokrenuta federalna istraga o potencijalnim kršenjima dobrobiti životinja.

PCRM je kasnije izneo navode da je potencijalno opasan materijal iz Neuralink-ovih eksperimenata sa majmunima isporučen na nebezbedan način, tvrdnje koje su dovele do druge federalne istrage.

Autor: redportal.rs