U trenutnoj praksi se ne poštuju odredbe 🤔

Zbog alarmantne situacije koja preti Crnoj Gori u vidu epidemije malih boginja (morbila) nadležni u Institutu za javno zdravlje razgovaraće u prvoj polovini maja sa poslanicima u Skupštini kako bi tražili izmene zakonske regulative jer svi napori koje su do sad uložili ne donose veći obuvat vakcinacije MMR vakcinom, piše RTCG, a prenosi Telegraf.rs.

Ovo je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao epidemilog Dragan Laušević, direktor Instituta za javno zdravlje. Kaže da zdravstvenim radnicima treba podrška u ovom smislu, jer izgaraju radeći, a ne postižu ništa s obzirom na to da građani uprkos svemu, nemaju poverenja u vakcine.

Juče je u Crnoj Gori registrovan 2. slučaj obolevanja od morbila kod dečaka od 12 godina iz Rožaja. Dete nije vakcinisano. Pre 2 meseca, 1. slučaj obolevanja otkriven je u Baru. Dečak od 12 godina iz Rožaja koji je oboleo od morbila putovao je u Bosnu i Hercegovinu, tačnije u Sarajevo koje ima veliki broj obolelih od ove opasne, jako zarazne bolesti.

Kako je lekar istakao, crnogorski epidemiolozi se spremaju za epidemiju ali ništa ne mogu bez pomoći građana.

- Svakog dana je moguće da se stvori epidemija, jer je veliki broj nevakcinisane dece. Mi radimo sve što možemo. Radimo u pozadini ali situacija je dosta nepovoljna zbog velikog broja nevakcinisanih - naveo je Laušević.

Prvu dozu MMR vakcine koja je ključna za zaštitu od morbila nije primilo 11.000 dece iz osnovnih i srednjih škola. Nije vakcinisano čak 15.000 dece predškolskog uzrasta a tu nisu uračunata odojčad ili deca do 14 meseci.

Vakcina je zakonom obavezna u Crnoj Gori, ali kako kaže epidemilog Laušević, u praksi to nije tako:

- Kod nas je vakcinacija regulisana zakonom ali u praksi se to ne poštuje. Mnogo država u Evropi imaju mehanizam da je preporučena, ali nema vrtića i škola ako niste vakcinisani. U Srbiji su napravili da se ne ulazi u vrtiće ako niste vakcinisani i mi to treba da uzmemo kao dobar primer. U Australiji vam ukidaju dečije dodatke. Nemačka dozvoljava da idu deca u školu ali nema vannastavnih aktivnosti, nema ekskurzije za decu koja nisu vakcinisana. Znači oni tako brane svoju decu od bolesti. Moramo i mi nešto učiniti što pre - poručuje Laušević.

pročitajte još

U Hrvatskoj SNEG 🥶

Autor: Telegraf.rs